Začíname zdravo jesť.

Najčastejšie otázky sú: čo vlastne jesť a ako si mám zostaviť svoj jedálniček?

Základom dobrého jedálnička je jednoduchá a kvalitná strava. Obilniny, strukoviny, zelenina, divoká zelenina, semienka a orechy v rozumnej miere a ovocie nášho pásma. Ja tieto potraviny už konzumujem niekoľko rokov a už cca 6 rokov som nebol u lekára. Pritom, aj keď som jedol pred tým pestrú stravu (veľa zeleniny a ovocia), aj tak som mal sennú nádchu a 3x do roka angíny. Ale dnes je to už za mnou. Za to vďačím najmä kvalitným potravinám. Je chybou, keď si myslíme, že na to, aby sme boli silní, zdraví a vitálni (energetickí), potrebujeme konzumovať mäso, mliečne výrobky – syry a cukor. Veď vďaka častej konzumácii mäsa dnes muži zomierajú na srdcovo cievne choroby a rakovinu hrubého čreva. Vďaka mliečnym výrobkom a syrom sú dnes alergie a vďaka cukru máme cukrovku…

Druhou chybou je si myslieť a tvrdiť, že tieto potraviny sú potrebné pre naše telo, aby bolo zdravé. Keď mojej manželke počas tehotenstva robili krvné testy, zistili, že všetky hodnoty krvi sú úplne v poriadku. Lekár bol v miernom šoku, a povedal nám, že také výsledky ešte nevidel. Dá sa teda žiť aj bez spomínaných potravín a môžete sa cítiť minimálne o 50% lepšie od toho ako sa cítite dnes!!! Ďalšou chybou je, keď muž, žena a ich dieťa jedia to isté. Muži potrebujú iné kombinácie, viacej bielkovín a výraznejšie chute ako žena a aj ako dieťa. Rozdiel je hlavne v pomeroch sacharidov (obilniny), bielkovín (strukoviny, mäso), zeleniny a v chutiach (slané, sladké).

Po prebudení najskôr pijeme čistú teplu filtrovanú vodu, minimálne 2dcl.
Po 10 min. si zamiešame 2dcl zeleného jačmeňa (ak mávame studené ruky pridávame par kvapiek umeoctu). Druhú dávku jačmeňa si dáme 20 minút pred večerou.
Chlorellu jeme vždy po jedle v dávke na začiatku 1 tableta po raňajkách, 1 tableta po obede a 1 tableta po večeri. Ďalej postupne zvyšujeme na 6 tabliet ráno 7 tabliet po obede a 7 tabliet večer. Dávku môžeme zvyšovať podľa potreby. 50 tabliet za deň je antibiotická dávka.

Pitný režim:

Zima a keď je vonku chladné počasie – 40% filtrovaná voda a zvyšok 60% čaje škoricový, zázvorový s umeoctom, alebo čaj Kukicha, Hojicha alebo zeleninový vývar.
Leto – 60% až 80% filtrovaná čistá voda, zvyšok sú čaje – feniklový, anízový, rascový, zelený alebo zeleninové vývary, keď je vonku veľmi horúco môžeme cca 50% vody popíjať s citrónovou šťavou.

Raňajky – od 7. do 9.hod.
Ženy v lete: melóny alebo ovocie z nášho pásma (iba v prípade, keď žena nechodí v noci na WC a nemá studené nohy a ruky, lebo toto sú prejavy oslabených obličiek).
Ideálne sú zeleninové polievky s misom alebo kaša (ovsená, kukuričná, ryžová…) v pomere 1 : 3 – 4 s vodou.
Kaša na sladko: do ešte horúcej uvarenej kaše zamiešame nastrúhané jablko alebo hrušku, prípadne pridáme hrozienka. Dochutíme škoricou a jemne nasucho opraženými mandľami
Kaša na slano: do ešte horúcej uvarenej kaše zamiešame najemno nastrúhanú mrkvu, kaleráb alebo cviklu. Posypeme ju opraženými orechmi alebo gomasiom (potlčené opražené sezamové semienka)
Muži by mali jesť kašu na slano: ovsené vločky uvaríme vo vode v pomere 1 : 3. Do kaše zamiešame nasekanú cibuľku, nastrúhané údené tofu alebo tempeh, prípadne strukovinovú nátierku. K tomu pridáme kvasenú zeleninu alebo kyslú kapustu.
Pozor! Nie je vhodné pečivo ani chlieb. Sú to jangové – sťahujúce energie, ktoré spôsobujú ťažší štart do dňa.
Medzi raňajkami a obedom, ale aj medzi obedom a večerou konzumujeme sucho opražené semienka (slnečnicové, tekvicové, sezamové, konopné) alebo orechy (mandle, lieskovce a vlašské). Ak máme chuť na sladké konzumujeme sušené ovocie v BIO kvalite prepláchnuté vriacou vodou.

Obed – Od 11. do 13.hod.

Ženy: na tanieri majú mať viac zeleniny, menej bielkovín a jedlo je menej slané
Muži: majú mať menej zeleniny, viac bielkovín a výraznejšie chute

Ideálny obed je kombinácia:

Obilniny (ryža natural, jačmeň, pšeno, pohánka, špalda – tie dochucujeme morskou riasou, štipkou soli alebo kurkumou) cca 50%,
Strukoviny (všetky druhy fazule, šošovice, žltý hrach, cícer ale aj tofu a tempeh) cca 30%
Zelenina cca 20%, ktorej časť je povarená 10% (hlavne koreňová alebo tekvica – Hokkaido), ďalšia časť 5% je naparená (brokolica) a 5% je kvasená (kysla domáca kapusta alebo kvasená zelenina).
Uvarené obilniny posypeme opraženými semienkami alebo gomasiom.
Strukoviny po uvarení dochucujeme soľou. Do uvarených strukovín pridáme, na kvalitnom oleji (sezamovom, slnečnicovom) osmaženú cibuľu, dochucujeme doporučeným korením ako je zázvor, kari alebo garam masala. Varime esťe cca 10 min.
V prípade potreby – chuti na mäso je možne jesť kvalitne domáce BIO mäso hydinu, divinu alebo rybu – pstruha no iba zo zeleninou a to iba raz do dňa, počas kúry najlepšie jeden krát do týždňa alebo vôbec.

Dezert – najskôr 20 min. po jedle, najlepšie po 2 hod.

Sladký koláčik, zákusok = „za-kúsok“ – znamená, že za jedlom si dáme kúsok a nie „ pol plechu
– na slano – olovrant: chlebík so strukovinovou nátierkou a zeleninou

Večera – od 16. do 18.hod.

Ľahké jedlo, napríklad cestoviny, ktoré si ženy urobia s nastrúhanou mrkvou, nasekanou cibuľkou,
s troškou sójovej omáčky, sezamového oleja a s hlávkovým šalátom. Muži si ešte pridajú
bielkovinu, napríklad tempeh a výraznejšie ochutia.

Pozor!!!

Treba si strážiť tieto potraviny, čo znamená že ich nejeme, lebo výrazne zaťažujú a okrádajú organizmus o dôležité živiny a látky. Zoradené sú od najhoršieho.
1. všetky jednoduché cukry
2. všetky mliečne výrobky
3. mäso a výrobky z mäsa, najmä údené
4. všetky nekvalitné tuky a oleje
5. biela múka a biela soľ

Nezabudnite, zdravie máte na vašom dennodennom tanieri, pričom každé jedlo vás buď energeticky a zdravotne posilní alebo postupne ničí!!!  No vybrať si musíte sami. Či si život budete užívať a budete ho naplno žiť, alebo bude pre vás život trápením, bolesťou a utrpením, číže ho nejako „prežijete“.

Komentáre

Pridať komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů